Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου σε πρόσωπα που δραστηριοποιήθηκαν στη γεωργία


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι ποσότητες, η διαδικασία, ο τρόπος ελέγχου, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για την εκτέλεση αγροτικών δραστηριοτήτων με μηχανοκίνητα μέσα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχα πρόσωπα είναι τα φυσικά πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί, με βάση τις αιτήσεις − δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) (ενεργοί – συνταξιούχοι) και τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου είναι και τα νομικά πρόσωπα, που προσδιορίζονται με βάση το άρθρο 5 της με αριθ. 4985/21−06−2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄/1026/02−07−2010) και τα στοιχεία των αιτήσεων−δηλώσεών τους για την ενιαία ενίσχυση, όπως είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δικαιούχοι για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κινητήρων είναι,  επίσης, πρόσωπα ή συνεταιρισμοί που χρησιμοποίησαν, εντός της χρονικής περιόδου 01− 01−2012 έως και 31−12−2012, πετρέλαιο για τη λειτουργία αντιπαγετικών ανεμιστήρων.