Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο Κλέαρχος Περγαντάς έθεσε την ένταξη του οδικού δικτύου της Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα και ζητά από τον αρμόδιο υφυπουργό για το ΕΣΠΑ


Να εξαιρεθεί το Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση του προϋπολογισμού του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, Γιώργος Γιαννούσης, μιλά με κολακευτικά λόγια για την υψηλή απορρόφηση του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας και για την ικανοποιητική εξέλιξη των έργων, που υλοποιούνται.
Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με στοιχεία του Ολοκληρωμένου πληροφοριακού Συστήματος (15-3-2013), οι εντάξεις ανέρχονται στα 371,68 εκατομμύρια ευρώ ποσοστό 174,85% επί της εκχώρησης των 212,57 εκατομμυρίων ευρώ, οι συμβάσεις στα 251,24 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 118,19% και οι δαπάνες στα 155 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 73% το όποιο είναι το υψηλότερο στη χώρα.

Γνωρίζοντας το γεγονός αυτό, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του κ. Γιαννούση, με τον υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, κ. Βιρβιδάκη για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ουσιαστική δουλειά που έχει γίνει στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να συζητήσει με τον υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα για τα αιτήματα υπερδέσμευσης, που έχει υποβάλλει στο υπουργείο για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομών, δηλαδή να δοθούν περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν ώριμα έργα απαραίτητα για την ολοκλήρωση βασικών υποδομών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Περγαντάς ζήτησε, να εκχωρηθούν στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρήματα του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, τα οποία δεν απορροφούνται (π.χ Ψηφιακή Σύγκλιση) έτσι ώστε να υλοποιηθούν περισσότερα έργα και να υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα υπάρχει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μείωση της Εθνικής Συμμετοχής στο ΕΣΠΑ από 15% στο 5% λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών. Αυτό θα επιφέρει μείωση του Προγράμματος του ΕΣΠΑ .
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να εξαιρεθεί το Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση του προϋπολογισμού του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας .
Αναφορικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (0766), προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ο κ. Περγαντάς ζήτησε να υπάρχει ομαλή και συνεχής ροή χρηματοδότησης, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα έργα, που έχουν ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί.
Ο Περιφερειάρχης έθεσε την ένταξη του οδικού δικτύου της Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα.