Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Σήμερα ψηφίζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στο Ευρωκοινοβούλιο


"Μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία", τονίζουν από χθες σ’ όλους τους τόνους πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας επί των προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Επί τάπητος έχουν τεθεί το μεταβατικό μοντέλο για τις άμεσες ενισχύσεις και η διπλή πληρωμή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, θέματα που περιλαμβάνονται ως προτάσεις της COMAGRI, με την υπογραφή του προέδρου της, Μανουέλ Καπόουλας Σάντος, και θεωρούνται από πολλούς ως μία πολύ πιο «ήπια» προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Επίτροπος Γεωργίας: "Όχι σε ημίμετρα"

Ανοιχτός σε «ισοδύναμα» αγροπεριβαλλοντικά μέτρα», που θα αμείβονται από τις άμεσες ενισχύσεις, πέρα των τριών μέτρων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίστηκε ο επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την οικολογική διάσταση της νέας ΚΑΠ, από την οποία θα εξαρτηθεί το 30% των ενισχύσεων.
«Απορρίπτω τους πειρασμούς να λάβουμε ημίμετρα που θα είχαν αμφίβολο αποτέλεσμα και θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκα. Ωστόσο συμφωνώ ότι συγκεκριμένες αγροπεριβαλλοντικές πρακτικές μπορεί να είναι ισοδύναμες», τόνισε ο επίτροπος Γεωργίας.
Σύμφωνα με τον Ντατσιάν Τσιόλος, η ευελιξία αυτή θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις: «τα εναλλακτικά μέτρα να είναι εξίσου αποτελεσματικά και να έχουν νόημα για συγκεκριμένες περιοχές, το σύστημα να παραμείνει απλό και να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες».
Ο επίτροπος Γεωργίας επανέλαβε τη θέση του ότι το 30% των ενισχύσεων θα πρέπει να εξαρτηθεί από τα νέα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα κι ότι οι περιοχές οικολογικές εστίασης θα πρέπει να παραμείνουν στο 7% της έκτασης των εκμεταλλεύσεων. Οι ευρωβουλευτές αλλά και χώρες όπως η Γερμανία έχουν ζητήσει το ποσοστό αυτό να χαμηλώσει ώστε να μην πληγεί η παραγωγικότητα.
Όσον αφορά τις κυρώσεις για όσους αγρότες δεν πληρούν τα οικολογικά κριτήρια, ο Ντατσιάν Τσιόλος πρότεινε αυτές «να ξεπερνούν το 30%» που αντιστοιχεί στην οικολογική συνιστώσα, ώστε το όλο σύστημα να έχει κάποια αξιοπιστία.
Τέλος, ο επίτροπος Γεωργίας εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της κατάργησης των ποσοστώσεων.

Γιώργος Παπαστάμκος: "Μια ισχυρή ΚΑΠ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία"

Στη χθεσινή συζήτηση συμμετείχε ως ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, καθώς και της Επιτροπής Προϋπολογισμών, εξ' ονόματος της οποίας συνέταξε τη Γνωμοδότηση σχετικά με τη χρηματοδότηση και την διαχείριση της ΚΑΠ. Ας σημειωθεί ότι η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία επί των τεσσάρων νομοθετικών προτάσεων για την μελλοντική ΚΑΠ, καθώς και επί της στάσης που θα τηρήσει το ΕΚ κατά τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα διεξαχθεί προεδρεύοντος του κ. Παπαστάμκου.
Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος επισήμανε ότι "περισσότερη Ευρώπη προϋποθέτει επαρκή προϋπολογισμό.
Αντ' αυτού, είπε, έχουμε μακρο-προϋπολογισμό λιτότητας.
Περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει ανθηρή Ευρώπη της Υπαίθρου. Ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αντ' αυτού έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό και απόπειρες απορρύθμισης της ΚΑΠ ή επανεθνικοποίησής της".
Ο κ. Παπαστάμκος υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό γεωργικό εισόδημα υφίσταται συρρίκνωση, ενώ βαίνει αυξανόμενο το κόστος παραγωγής και εντεινόμενη η αστάθεια των γεωργικών αγορών. Επιπροσθέτως, πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πιέσεις των αθρόων εισαγωγών προϊόντων τρίτων χωρών ελαστικότερων προδιαγραφών.
Στο πλαίσιο της ΚΑΠ ζητούμενα είναι η επαρκής εισοδηματική στήριξη των γεωργών, αποτελεσματικά μέτρα αγοράς και διαχείρισης κινδύνων, ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών έναντι των λοιπών κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και γεωργοκεντρικές διαρθρωτικές δράσεις στον πυλώνα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε από την Κομισιόν την υπαγωγή των εισαγομένων σε ισοδύναμες προδιαγραφές με τα εντός ΕΕ παραγόμενα προϊόντα όπως, άλλωστε, έχει αποτυπωθεί στην Έκθεσή του, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα "Ευρωπαϊκή Γεωργία και Διεθνές Εμπόριο".
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, "ο πολυλειτουργικός ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας έχει σαφή προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία και έναν μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Προμηθεύει δημόσια αγαθά μείζονος σημασίας στις κοινωνίες μας. Μια ισχυρή ΚΑΠ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία".

Σπύρος Δανέλλης: "Αναγκαία μια πιο θαρραλέα και στοχευμένη ΚΑΠ για το μέλλον"

Στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της μεταρρύθμισης ως προπομπού μιας πιο στοχευμένης και θαρραλέας μεταρρύθμισης στο μέλλον, που -ήδη- οι σημερινές συνθήκες καθιστούν αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας.
"Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, δε μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ούτε έχει νόημα να προσπαθούμε να εξαπατήσουμε τους εαυτούς μας αναζητώντας βραχυπρόθεσμες, "πυροσβεστικές" λύσεις. Πρέπει να είναι προφανές σε όλους μας ότι οι ενισχύσεις από μόνες τους δεν θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, που πια είναι πραγματικός κίνδυνος για τη γεωργία. Ούτε θα κάνουν από μόνες τους τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά. Θα τα κάνουν ενδεχομένως πιο ελκυστικά βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι πιο ανταγωνιστικά. Και είναι η ανταγωνιστικότητα που εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα, όχι η μετάθεση οικονομικού βάρους από τη μια κοινωνική ομάδα στην άλλη," δήλωσε μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο Σπύρος Δανέλλης.
Συνέχισε λέγοντας ότι "για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αναγκαία η συνειδητοποίηση από κάθε αγρότη -μεγάλο και μικρό- των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.
Είναι αναγκαία η κατανόηση των αιτίων που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα.
Μόνο έτσι θα βρεθεί μόνιμη λύση στα προβλήματα, με τη συμβολή όλων των αγροτών.
Και γι αυτό, είναι καθοριστικός ο ρόλος ενός συστήματος παροχής ποιοτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στους αγρότες. Η νέα ΚΑΠ το προβλέπει.
Μένει στα κράτη μέλη -και εν προκειμένω στην Ελλάδα- να δουν και να οργανώσουν με σοβαρότητα τα συστήματα αυτά."
Η παρέμβαση του Σπύρου  Δανέλλη στην Ολομέλεια είχε ως εξής:
"Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα πρώτο βήμα για τις προσαρμογές που είναι απαραίτητο να κάνει η ευρωπαϊκή γεωργία στο μέλλον.
Η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των φυσικών πόρων -κατά της κλιματικής αλλαγής- δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη αντίληψη για την επιβίωση της γεωργίας και των αγροτών, είτε μεγάλων είτε μικρών. Δεν θα επιτευχθεί όμως παρά όταν η σπουδαιότητά της γίνει κατανοητή από όλους. Γι αυτό, ο ρόλος των συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι καθοριστικός.
Καθοριστικό είναι και το να κατανοήσει ο αγρότης τη σημασία της προσαρμογής του στις απαιτήσεις του καταναλωτή. Πώς μπορεί η απειλή του ανοίγματος στις αγορές να μετατραπεί σε ευκαιρία; Με διάδοση των αποτελεσμάτων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, με ποιότητα, με ισχυρά συλλογικά σχήματα, με αντιμετώπιση των κινδύνων.
Ας κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια πιο στοχευμένη πολιτική, πιο κοντά στη σύγκλιση για πραγματική ανάπτυξη της υπαίθρου".
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την οριστικοποίηση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς και τον Οριζόντιο Κανονισμό για τη δημοσιονομική διαχείριση και τον έλεγχο της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Με τις θέσεις αυτές το Ευρωκοινοβούλιο θα ξεκινήσει επίσημα τον τρίλογο και τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να δοθεί η τελική μορφή στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2014-2020).