Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις σύγκλισης του επιπέδου των άμεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ


Σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων με διαφορετικές ταχύτητες αποφάσισαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, κατά την διάρκεια της διήμερης συνεδρίασής τους, την Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση, σύμφωνα με την εκτίμηση της ιρλανδικής προεδρίας, φέρνει πιο κοντά τους Ευρωπαίους εταίρους στο στόχο για μια συνολική πολιτική συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Γεωργίας αποφάσισαν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις σύγκλισης του επιπέδου των άμεσων ενισχύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για το διάστημα 2014-2020, τόσο στο εσωτερικό των κρατών μελών όσο και σε επίπεδο ΕΕ.
Οι υπουργοί, προηγουμένως, δέχθηκαν μια δέσμη προτάσεων που υπέβαλε η ιρλανδική προεδρία και αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη, την Κοινή Οργάνωση των Αγορών (ενιαία ΚΟΑ) και την χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ.
Σχετικά ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων & Ναυτιλίας, Simon Coveney, δήλωσε ότι «μετά από δύο ολόκληρες μέρες και νύχτες συζητήσεων, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στις διαπραγματεύσεις της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ» και πρόσθεσε: «συγχαίρω τους συναδέλφους μου υπουργούς για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, που σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στη διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ και μας φέρνει πολύ πιο κοντά στο στόχο μας, για μια συνολική πολιτική συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το τέλος του Ιουνίου».