Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει η νέα ΚΑΠ να είναι λιγότερο γραφειοκρατική και δικαιότερη για νέους και μικρούς ενεργούς αγρότες


Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (2014-2020) να δοθούν περισσότερα χρήματα για νέους και μικρούς καλλιεργητές και λιγότερα χρήματα για τους μεγάλους καλλιεργητές, ενώ παράλληλα προτείνει να εφαρμοστεί δικαιότερη και διαφανέστερη χρηματοδότηση για τους ενεργούς αγρότες.
Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει να βοηθηθούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση επί των τιμών.

Ακόμη, να στηριχθούν οι γαλακτοπαραγωγοί, οι αμπελοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί τεύτλων.
Επιπρόσθετα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να εφαρμοστούν πιο ευέλικτα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να μειωθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους αγρότες.
Πιο αναλυτικά, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει:
-Οι νέοι αγρότες να λαμβάνουν επιπλέον ενισχύσεις 25% για ένα ανώτατο όριο 100 εκταρίων και τα κράτη μέλη να μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τους μικροκαλλιεργητές.
-Να περιοριστούν οι άμεσες ενισχύσεις προς οποιοδήποτε αγρόκτημα στις 300.000 ευρώ και να υπάρξει ουσιαστική μείωση των επιδοτήσεων σε όσους λαμβάνουν περισσότερα από 150.000 ευρώ, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ζητείται οι περιορισμοί αυτοί να μην ισχύσουν για τους συνεταιρισμούς που διανέμουν τις ενισχύσεις στα μέλη τους.
-Οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη αναφορικά με τα επίπεδα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι αγρότες να μειωθούν πιο γρήγορα απ' ότι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κανένας αγρότης δε θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερα χρήματα από το 65% του μέσου όρου της ΕΕ.
Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης των ευεργετούμενων από ευρωπαϊκή αγροτική χρηματοδότηση και εισήγαγε μία λίστα ιδιοκτητών γης, όπως αεροδρόμια και αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν άμεσα να αποκλειστούν από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εκτός αν αποδείξουν ότι η γεωργία συνεισφέρει σημαντικά στο εισόδημά τους. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν αυτή τη λίστα.
-Προκειμένου να βοηθηθούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση επί των τιμών, να δοθούν στις οργανώσεις τους νέα μέσα και να τους επιτραπεί να διαπραγματεύονται επί των συμβάσεων εισόδου και επί των συμφωνητικών παράδοσης.
Αυτοί οι κανόνες "δεν πρέπει να μεταφραστούν σε καρτέλ, αλλά ισχυρές οργανώσεις παραγωγών θα πρέπει να επιτρέψουν στους αγρότες να απελευθερωθούν από την οικονομική εξάρτηση και να τους εγγυηθούν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής", διευκρίνισε ο εισηγητής του κανονισμού για την οργάνωση της Κοινής Αγοράς Michel Dantin (ΕΛΚ, Γαλλία).
-Προκειμένου να διασφαλιστεί πως η λήξη των ποσοστώσεων στο γάλα δεν θα οδηγήσει σε μία σοβαρή κρίση στον τομέα του γάλακτος, να δοθεί βοήθεια για τουλάχιστον τρεις μήνες σε γαλακτοπαραγωγούς που εθελοντικά περιορίζουν την παραγωγή τους κατά 5%.
Οι τροπολογίες που ζητούσαν την επέκταση των ποσοστώσεων του γάλακτος, οι οποίες πρόκειται να λήξουν το 2015, απορρίφθηκαν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Αντίθετα, το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε βέτο στα σχέδια να επιτραπεί η λήξη των ποσοστώσεων της ζάχαρης το 2015, ούτως ώστε να επιτραπεί στους παραγωγούς τεύτλων να προετοιμαστούν για την απελευθέρωση του κλάδου το 2020.
Τα δικαιώματα αμπελοκαλλιέργειας να επεκταθούν μέχρι τουλάχιστον το 2030.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν πως η διάθεση του 30% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να γίνεται υπό όρους και σε συμμόρφωση με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα σχετικά μέτρα, ωστόσο, πρέπει να ληφθούν σταδιακά και με πιο ευέλικτο τρόπο.
Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει τα τρία βασικά μέτρα α)διαφοροποίηση των καλλιεργειών, β)διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και λειμώνων και γ)δημιουργία "περιοχών εστιασμένων στην οικολογία" να παραμείνουν, αλλά με την ύπαρξη εξαιρέσεων, όπως να ανταποκρίνονται στο μέγεθος του αγροκτήματος. Αγροκτήματα, ωστόσο, με λιγότερα από 30 εκτάρια γης να μπορούν να απαλλαγούν, συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές.
Για τη μείωση της γραφειοκρατίας οι ευρωβουλευτές πρότειναν τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μια εφαρμογή για την παροχή ενισχύσεων που θα παραμένει σε ισχύ για αρκετά χρόνια, ώστε οι αγρότες να μην πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους κάθε χρόνο, αλλά μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές.
Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία), εισηγητής του κανονισμού για τις χρηματοδοτήσεις, τη διαχείριση και τον έλεγχο.

Δήλωση Paolo de Castro: «Σήμερα επιτύχαμε την κατάλληλη ισορροπία…»

Ο Ιταλός πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου Paolo de Castro, από την ομάδα των Σοσιαλιστών, μετά την ψηφοφορία της ολομέλειας του Στρασβούργου στις 13 Μαρτίου, δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα επιτύχαμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια των τροφίμων και τη βελτιωμένη προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική να είναι σε θέση να προσφέρει ακόμη καλύτερα δημόσια αγαθά στους Ευρωπαίους πολίτες.
Όμως, πρέπει να γίνει επίσης λιγότερο γραφειοκρατική και δικαιότερη προς τους αγρότες.
Αυτή θα είναι η θέση μας όταν θα διαπραγματευτούμε την τελική μορφή της με τα κράτη μέλη».