Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σχέδιο για μαζική απορρόφηση μακροχρόνιων ανέργων


Το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στον ΟΑΕΔ να καταρτίσει πρόγραμμα για 400 χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, με στόχο την οικονομική ανακούφισή τους.
Παράλληλα, το θέμα της απορρόφησης όσο το δυνατόν περισσότερων ανέργων και κυρίως μακροχρόνιων (άνω των 12 μηνών), σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία, συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα τεχνικά στελέχη της Τρόικας με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Τρόικας πρότειναν την εφαρμογή ενός σχεδίου μαζικής απορρόφησης μακροχρόνιων ανέργων, που παρέχει τη δυνατότητα νόμιμης χορήγησης ειδικού μισθού πρόσληψης για απορρόφησή τους, όπως χορήγηση μισθού 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, αλλά και απαλλαγή των φορέων πρόσληψης από ασφαλιστικές κρατήσεις για τις περιπτώσεις απορρόφησης μακροχρόνιων ανέργων.
Ωστόσο, τα στελέχη της Τρόικας πρότειναν στην περίπτωση που για την απορρόφηση μακροχρόνιων ανέργων παρέχεται ειδικός μισθός να έχουν οι, με αυτόν τον τρόπο, εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα τεχνικά στελέχη της Τρόικας, στη Λετονία εφαρμόζεται ανάλογο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μαζική απορρόφηση μακροχρόνιων ανέργων.