Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που μιλούν για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας


Από το Grexit, που δήλωνε στα πέρατα της οικουμένης τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ και το Ευρώ, αρχίζουμε να περνάμε στο Grecovery (από τα αρχικά GR και το recovery= ανάρρωση, ανάκαμψη).
Καθώς το ρίσκο αναφορικά με την πορεία της χώρας μας ως μέλος της Ευρωζώνης έχει πλέον πολύ περιοριστεί, αρκετές μετοχές της ελληνικής βιομηχανίας και των εξαγωγών της Ελλάδας παρουσιάζουν ήδη σημαντική άνοδο, λόγω των καλύτερων προοπτικών που διαμορφώνονται.

Στο προσκήνιο, παράλληλα, έρχονται οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο.
Οι εκτιμήσεις που μιλούν για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πληθαίνουν, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι συστάσεις και προτάσεις των ξένων οίκων που, εκ των πραγμάτων, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση για την προοπτική των μετοχών της πραγματικής οικονομίας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στις κορυφαίες επιλογές της IBG για το 2013 περιλαμβάνονται μετοχές, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, JUMBO, FOURLIS, FOLLI FOLLIE, ΕΛΠΕ και MOTOR OIL.
Η χρηματιστηριακή τονίζει, ότι η σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει ανέβει στο 20% και παραμένει ακόμα χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο του 50% (1996-2012), ενώ πολλές μετοχές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτίμησης, καθώς η αγορά δείχνει να αγνοεί πως η κερδοφορία τους θα ενισχυθεί ταχύτατα λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.