Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Νομοσχέδιο προβλέπει ‹‹τσεκούρι›› στους λαθροϋλοτόμους


Νομοσχέδιο, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη, προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τη λαθροϋλοτομία, καθώς μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα που προκαλούν στο δάσος ζημιά που υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες ευρώ.
Η παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων θα θεωρείται πταίσμα μόνο στην περίπτωση που η αξία των προϊόντων φθάνει μέχρι 200 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω το αδίκημα θα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος εφόσον η ζημιά δεν υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες ευρώ.
Επιπλέον, με διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται επιβολή διοικητικής κύρωσης προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας, καθώς και κατάσχεση των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία (και μεταφορά), η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του οδηγού.
Το δίπλωμα οδήγησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα επιστρέφεται μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του προστίμου.