Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μειώθηκε κατά 23% η τιμή των περισσότερων Σαρακοστιανών


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της φετινής αγοράς, όπως ενημερώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι τιμές των ψαρικών και θαλασσινών, που αποτελούν και το βασικό μενού του «σαρακοστιανού τραπεζιού» εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.
Με βάση τα στοιχεία, τα περισσότερα προϊόντα εμφανίζουν κάθετη πτώση, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η τιμή των καλαμαριών είναι μειωμένη κατά 15%, η τιμή του φρέσκου χταποδιού παρουσιάζει πτώση 24% και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων υποχωρεί κατά 25%, ενώ η τιμή των μυδιών υποχωρεί κατά 17%.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι μεταβολές των τιμών τους μπορούν να θεωρηθούν ως οριακές, καθώς κινούνται, λίγο ως πολύ, στα περσινά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στο καταναλωτικό κοινό.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) διευκρινίζει ότι η μείωση της τιμής των περισσότερων Σαρακοστιανών καταγράφεται για δυο, κυρίως, λόγους: Πρώτος λόγος, η μεγάλη επάρκεια προϊόντων Σαρακοστιανών και δεύτερος λόγος, η δυνατότητα διάθεσης λιγότερων χρημάτων από το καταναλωτικό κοινό, που έχει πληγεί από τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων.