Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Καταγράφεται υψηλό ποσοστό επιχειρηματικότητας

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, στη χώρα μας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό καθιερωμένης επιχειρηματικότητας (δραστηριότητα άνω των 3,5 ετών), καθώς το ποσοστό φτάνει το 15,8%, ενώ ο δείκτης συνολικής επιχειρηματικότητας φτάνει το 23,4% και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως και το μεγαλύτερο ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη.
Παράλληλα, ωστόσο, στη χώρα μας καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς φτάνει το 3% έναντι μέσου όρου 1,5%.

Κυριότερη αιτία εγκατάλειψης της επιχειρηματικότητας είναι η έλλειψη κερδοφορίας (ποσοστό άνω του 66%), ενώ δευτερεύον πρόβλημα (μόνο το 7%) αποτελεί η έλλειψη χρηματοδότησης.
Σε απόλυτους αριθμούς η συνολική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας αφορά περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι νέες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο και υπηρεσίες προς καταναλωτές (49,4%) και ακολουθούν αυτές που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση (27,4%) και στις υπηρεσίες (20,6%).
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, την περίοδο 2011-2012 οκτώ στους εκατό Έλληνες με κύριο στόχο να ξεπεράσουν την ανεργία στράφηκαν στην ίδρυση επιχειρήσεων. Από τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, το 25,4% προέκυψαν από ανάγκη και το 36,8% προέκυψαν από κάποια ευκαιρία.