Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Αγρότες κλείνουν σήμερα οδούς πεζή για μία ώρα


‹‹Μπλόκο›› από τις 12 μέχρι και τις 1 μετά το μεσημέρι 
της Εθνικής οδού στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας και της Εγνατίας οδού στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, ενώ από την κυβέρνηση σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί 
η ικανοποίηση αγροτικών αιτημάτων

Τον κόμβο Κάστρου Βοιωτίας της Εθνικής οδού και το τμήμα Σερρών-Καβάλας της Εγνατίας οδού, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν σήμερα για μία ώρα, από τις 12 μέχρι και τη 1 μετά το μεσημέρι, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης Αγροτών.
Οι αγρότες, σε συνεργασία με εκπροσώπους τοπικών φορέων και με συμμετοχή συμπαραστατών των κινητοποιήσεών τους, θα κλείσουν τον δρόμο πεζή, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ, τα οποία θα μείνουν παρατεταγμένα παραπλεύρως της Εθνικής οδού και της Εγνατίας οδού αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, σε ότι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που έχουν υποβληθεί στους αρχηγούς των κομμάτων και στα αρμόδια υπουργεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή Μega Σαββατοκύριακο που παρουσιάζουν ο Μανώλης Αναγνωστάκης και ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, χαρακτήρισε ‹‹δίκαια›› τα αιτήματα των αγροτών, διευκρινίζοντας -ωστόσο- ότι η ικανοποίησή τους θα υλοποιηθεί κατά το μέτρο του δυνατού, ανεξαρτήτως των κινητοποιήσεων των οργανώσεων των αγροτών.
‹‹Δεν χρειάζεται, είπε, η κινητοποίηση των αγροτών. Η ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών θα υλοποιηθεί κατά το μέτρο του δυνατού. Εργαζόμαστε γι’ αυτό από καιρό…››
Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και επισήμως η ικανοποίηση μιας σειράς δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, όπως είναι η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες πριν από την έναρξη της επικείμενης ανοιξιάτικης καλλιεργητικής περιόδου, η παροχή νυχτερινού ρεύματος με το μειωμένο τιμολόγιο στους αγρότες, η παροχή αποζημιώσεων σε βαμβακοπαραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες ζημιώθηκαν από το πράσινο σκουλήκι και η πληρωμή των παραγωγών φρούτων που παρέδωσαν  την παραγωγή τους σε μεταποιητικές επιχειρήσεις καθώς διευθετήθηκε το θέμα δανεισμού τους από την τράπεζα ΑΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Συμφωνά με ασφαλείς πληροφορίες, αυτήν την ώρα, αγκάθι εξακολουθεί να υπάρχει για το ζήτημα της συνταξιοδότησης των αγροτών στον ΟΓΑ στα 67, καθώς πέραν των εύλογων διαμαρτυριών των αγροτών, που ασκούν κάτω από συνήθως δυσμενείς καιρικές συνθήκες ένα δύσκολο και επονείδιστο επάγγελμα, έχει δημιουργηθεί θέμα και με την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος ‹‹Πρόωρη Συνταξιοδότηση των Αγροτών›› που δίνει τη δυνατότητα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αγροτών ηλικίας 55-65 ετών.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με παρέμβασή του έχει ζητήσει να διευθετηθεί το όλο ζήτημα και να καλυφθεί το ‹‹κενό›› των δύο αυτών χρόνων (65-67), επ’ ωφελεία των αγροτών.

      Παναγιώτης Γεωργίου Κούβαρης