Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Εντάξεις σε σχέδια πόλης με διαδικασίες εξπρές


Εντάξεις με διαδικασίες εξπρές, άνω των 400.000 στρεμμάτων σε σχέδια πόλης όλης της χώρας, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντάξεις αυτές προωθούνται προκειμένου να γίνουν πράξη μαζικές εντάξεις αυθαιρέτων, που βρίσκονται στα όρια υφιστάμενων οικισμών, των οποίων οι διαδικασίες ένταξής τους παραμένουν για πολλές δεκαετίες εκκρεμείς.

Η κυβέρνηση αναμένει να έχει, πέραν της ικανοποίησης ενός εύλογου αιτήματος πολλών πολιτών και φορέων, σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία από τις εισφορές σε χρήμα.
Ωστόσο, για να τεθεί ‹‹ένα φρένο›› στη δόμηση εκτός σχεδίου,  εξετάζονται να υπάρξουν περιορισμοί είτε με την αύξηση των ορίων αρτιότητας είτε ακόμα και με σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας δόμησης.
Υπάρχουν προτάσεις να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες, εκτός σχεδίου νόμιμων ακινήτων, είτε εξαγοράς των τετραγωνικών μέτρων που θα μπορούσαν να χτίσουν είτε μεταφοράς ορισμένου συντελεστή σε εντός σχεδίου ακίνητα, μέσω των τραπεζών γης που θα δημιουργηθούν.