Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

‹‹Ζεστό›› χρήμα σε 500 επαγγέλματα

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και ενδιαφέρον πρόγραμμα χρηματοδότησης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αναμένεται να δώσει ‹‹ζεστό›› χρήμα από το ΕΣΠΑ σε 500 επαγγέλματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας και να δημιουργήσει περίπου 4 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις συνολικής αξίας τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το  ‹‹πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών -ΕΣΠΑ 2007-2013››, που αφορά υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις.
Η υποβολή επενδυτικών προτάσεων των ενδιαφερομένων για ένταξη επιχειρήσεων στο προαναφερόμενο πρόγραμμα ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου.

Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Ανάπτυξης, θα είναι συνολικού ύψους 456 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κυμαίνονται από 40% έως 60% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια όπου δραστηριοποιείται.
Ειδικά, για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών, όπως είναι τα ενοίκια και η μισθοδοσία, σε ποσοστό 25%.
Επισημαίνεται ότι ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός μπορεί να κυμαίνεται:
-Για τον τομέα της μεταποίησης από 30 χιλιάδες έως και 300 χιλιάδες ευρώ
-Για τον τομέα του τουρισμού από 20 χιλιάδες έως και 300 χιλιάδες ευρώ
-Για το εμπόριο και τις υπηρεσίες από 20 χιλιάδες έως και 100 χιλιάδες ευρώ
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι επενδυτές για την κάλυψη της συμμετοχής τους, εκτός από ίδιους πόρους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό, καθώς αυτός είναι δυνατό να υποστηριχθεί από χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως παροχή εγγύησης του ΕΤΕΑΝ για τη λήψη επενδυτικού δανείου, εγγυητική επιστολή, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Εάν χρησιμοποιηθεί τραπεζικός δανεισμός, θα πρέπει να έχει τη μορφή τραπεζικού ή ομολογιακού δανείου.
Η δημόσια χρηματοδότηση καταβάλλεται απευθείας στην επιχείρηση και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους.
Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης για τους κλάδους μεταποίησης και τουρισμού και 12 μήνες για εμπόριο-υπηρεσίες.