Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Υστέρηση κρατικών εσόδων 305 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα Ιανουαρίου σε σχέση με τις προβλέψεις του Μνημονίου


Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, που κοινοποιήθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε τον φετινό Ιανουάριο 777 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον περσινό.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο μήνα τα έσοδα του δημοσίου παρουσιάζουν υστέρηση 7%, σε σύγκριση με τον στόχο που έχει τεθεί βάσει των προβλέψεων του Μνημονίου, ενώ σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο μειώθηκαν κατά περίπου 16%.

Η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 305 εκατ. ευρώ, με την εικόνα στον τομέα των εισπράξεων από ΦΠΑ να είναι δραματική.
Οι εισπράξεις από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είναι μειωμένες κατά 15% και ο λόγος δεν είναι άλλος από την πτώση του τζίρου στην αγορά και φυσικά η μείωση κατά 70% των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.
Τα καθαρά έσοδα του φετινού Ιανουαρίου ανήλθαν σε 4,050 δις ευρώ από 4,357 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για το συγκεκριμένο μήνα.
Σε σχέση με τις εισπράξεις του περυσινού Ιανουαρίου, η μείωση των εσόδων ανέρχεται σε 16% καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2012 τα καθαρά έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 4,827 δις ευρώ. Δηλαδή, φέτος το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε τον φετινό Ιανουάριο 777 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον περσινό.