Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση τους

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η Εύβοια χάρη στο κλίμα και στη μορφολογία του εδάφους της παράγει προϊόντα που ξεχωρίζουν.
Η υψηλή θρεπτική τους αξία τα έχει καθιερώσει ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, που χαρίζουν σε όλους μας υγεία και ισορροπία.
Τα τοπικά προϊόντα είναι αγνά, παραγόμενα από αγροτικές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες που ακολουθούν παραδοσιακές σπιτικές συνταγές με αγνά υλικά.

Κλασικά παραδείγματα τοπικών προϊόντων είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, το μέλι, το κρασί, τα δημητριακά, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά είδη.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα γνωστά σε όλο τον κόσμο σύκα του Ταξιάρχη και της Κύμης, τους τραχανάδες και τα προϊόντα ζύμης της κεντρικής Εύβοιας, τα κρασιά της νότιας Εύβοιας, τα βορειοευβοιώτικα λουκάνικα, τα κοτόπουλα και τα άλλα προϊόντα κρέατος της Αρτάκης, τα οπωροκηπευτικά της περιοχής Ιστιαίας και τα ελαιοκομικά προϊόντα από όλες τις περιοχές της Εύβοιας.