Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πρόγραμμα για την απασχόληση άνεργων νέων σε δημοτικές υπηρεσίες

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η πρωτοβουλία ‹‹EU- STARTER›› του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, που έχει υιοθετηθεί και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προέκυψε στη σύνοδο της Ολομέλειας του CEMR στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Μάρτιο, όπου η ΚΕΔΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Η πρόταση-πρωτοβουλία ‹‹EU-STARTER›› έχει γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αναμένεται η έγκρισή της από τις κυβερνήσεις των 27 προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή της.
Για την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας ‹‹EU-STARTER›› από την ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα κατέθεσαν σχετική πρόταση, στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης Φρεντερίκ Βαλιέρ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.
Βασικό επιχείρημα των δύο εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης για την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας και από την Ελλάδα αποτέλεσε το γεγονός ότι η ανεργία των νέων στη χώρα μας ξεπερνά το 57%, κατέχοντας τη θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία ‹‹EU-STARTER›› και αποδέχτηκε την πρόταση του CEMR και της ΚΕΔΕ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί η υλοποίηση του προγράμματος να ξεκινήσει άμεσα από την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα στην ανεργία των νέων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους μεταξύ 18 και 26 ετών που είναι άνεργοι.
Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηριχθούν σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι, ενώ για τη χώρα μας μπορούν να καλυφθούν 50 χιλιάδες νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι άνεργοι νέοι θα απασχοληθούν σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικούς σταθμούς, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, κλπ.
Οι νέοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αντικαταστήσουν το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό.
Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.