Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Καλές προοπτικές για αροτραίες και γαλακτοκομικά βλέπει η ΕΕ


Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών και τα εισοδήματα έως το 2022, βάση σειράς παραδοχών, οι βασικές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν ισορροπημένες.
Ειδικότερα, η έκθεση βλέπει θετικές προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες, ως αποτέλεσμα της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης και των σταθερών τιμών.

Επίσης, βλέπει να είναι ευνοϊκές οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης της παγκόσμιας ζήτησης.
Όπως εκτιμά, θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών τυριών της ΕΕ πάνω από το ένα τρίτο έως το 2022, βάση της σταθερής ζήτησης των ευρωπαϊκών τυριών από τους κύριους προορισμούς, όπως τη Ρωσία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τις ΗΠΑ, κλπ.
Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει, ακόμη, να αυξηθούν κατά 30% οι εξαγωγές αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη μέχρι το 2022, σε σύγκριση με το 2011, ως αποτέλεσμα της σταθερής ζήτησης από την Κίνα, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, κλπ.
Αντίθετα, εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα επιφέρει πτώση στην αγορά κρέατος, καθώς αναμένει αυτή να συρρικνωθεί κατά 2% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.