Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Προς οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων


Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στο νόμο 4014

Ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Σταύρο Καλαφάτη, καθώς όπως είχε προαναγγελθεί υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως τις 31 Μαΐου 2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Επίσης, ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 για τη δεύτερη φάση που αφορά τόσο τις παλαιές όσο και τις νέες δηλώσεις.

Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης παρέχει, εκτός από τη διατήρηση των προβλεπόμενων εκπτώσεων έως την προαναφερόμενη ημερομηνία 31/5/2012, τη δυνατότητα διενέργειας δικαιοπραξιών και της έκδοσης διοικητικών αποφάσεων με την καταβολή του 30% του προστίμου.
Η απόφαση συμπίπτει με την υπερψήφιση από τη Βουλή του άρθρου 34, που προώθησε το ΥΠΕΚΑ, του σχεδίου νόμου για την κύρωση πράξης νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά «ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων».
Πλέον, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το ζήτημα των αυθαιρέτων βαίνει προς οριστική αντιμετώπιση καθώς, ήδη, βρίσκεται προς ολοκλήρωση η επεξεργασία ενός σχεδίου νόμου που αφενός σχετικά θα ενισχύσει και θα θωρακίσει θεσμικά τη χώρα και αφετέρου θα θέσει μία οριστική «κόκκινη γραμμή» στις πολεοδομικές και οικοδομικές αυθαιρεσίες, με την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, την ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε αυθαιρεσίας, και εν τέλει τη δικαιότερη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.