Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών στη ζωή μας


Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους :
Στο καθημερινό μας μενού πρέπει να βάζουμε ζεστές και κρύες σούπες, τις περισσότερες φορές να βάζουμε στα σάντουιτς λαχανικά, να έχουμε πάντα φρούτα πάνω στο τραπέζι και να τα τρώμε σαν επιδόρπιο.

Το πρωί, να συνηθίσουμε να πίνουμε χυμό πορτοκάλι ή να προσθέτουμε φρούτα στα δημητριακά μας.
Για ανάλαφρο απογευματινό σνακ να προτιμούμε χυμό λαχανικών ή τομάτας.
Επίσης, να αποκτήσουμε συνήθεια να δημιουργούμε πρωτότυπες σαλάτες, ανακατεύοντας φρέσκα και μαγειρεμένα λαχανικά, να γαρνίρουμε την ομελέτα και την πίτσα με λαχανικά, καθώς και το παγωτό και το γιαούρτι με φρούτα.
Ακόμη, μπορούμε να δοκιμάσουμε σε μπάρμπεκιου σουβλάκια λαχανικών.
Τέλος, τη στιγμή που ο οργανισμός μας ζητεί κάτι γλυκό, να προτιμούμε αποξηραμένα φρούτα και δροσερές φρουτοσαλάτες.
Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως για να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή οι υγιείς ενήλικες πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Ενημερώνουν ότι μια μερίδα φρούτων αντιστοιχεί σε ένα πορτοκάλι ή σε ένα μανταρίνι ή σε ένα μήλο ή σε ένα αχλάδι ή σε ένα ροδάκινο ή σε ένα νεκταρίνι ή σε δύο σύκα ή σε τρία δαμάσκηνα ή σε τρία βερίκοκα ή σε επτά φράουλες ή σε 14 κεράσια ή σε μισό αβοκάντο ή μισό γκρέιπ φρουτ, ή σε ¼ πεπόνι ή μια φέτα καρπούζι ή μια φέτα ανανά ή σε μία μπανάνα ή σε δύο ακτινίδια.
Μια μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί στο 1/3 μελιτζάνας ή στο 1/3 αγγουριού ή σε μισή πιπεριά ή σε μισό κολοκύθι ή σε ένα μπολ σαλάτας ή σε ένα μεσαίο ξερό κρεμμύδι ή σε μία τομάτα ή σε δύο κουταλιές της σούπας μανιτάρια ή σε δύο μπουκετάκια μπρόκολα ή σε τρία ματσάκια σέλερι ή σε τρεις κουταλιές της σούπας αρακά ή σε τέσσερις καρδιές αγγινάρας ή σε πέντε σπαράγγια ή σε οκτώ πράσινα κρεμμύδια ή σε οκτώ μπουκετάκια κουνουπίδι.
Ειδικές πληροφορίες για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορούμε να έχουμε με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο απευθυνόμενοι σε διαιτολόγους/διατροφολόγους.