Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus


Ο Επίτροπος Janusz Lewandowski, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμών, ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αδυναμία κάλυψης των πληρωμών για το πρόγραμμα υποτροφιών Erasmus, ενώ από την πλευρά της η Επιτροπή κατέθεσε διορθωτικό προϋπολογισμό για το 2012, ύψους 8,9 δις ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα.
Από τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέκυψε ότι, εκτός από την αδυναμία κάλυψης των πληρωμών για το πρόγραμμα Erasmus κινδυνεύουν να σταματήσουν κι’ άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων στην Ευρώπη, όπως είναι το πρόγραμμα "Μαρί Κιουρί", καθώς το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης στερούνται επίσης επαρκών πόρων.
Το όλο πρόβλημα συνδέεται με τις περικοπές που έχει προτείνει για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2013 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τόσο ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος Janusz Lewandowski, όσο και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης, διαβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον για το 2013 δεν υπάρχει περίπτωση ματαίωσης του προγράμματος Erasmus.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει, λόγω της στενότητας των κονδυλίων για εκπαιδευτικά προγράμματα, και τρίτη φάση του προγράμματος Erasmus μετά το 2013.
Για τους μη γνωρίζοντες επισημαίνεται ότι το Erasmus είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης και την προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα από τα ελάχιστα που αγκάλιασε η ελληνική νεολαία, επέτρεψε σε χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές να εγκαταλείψουν για ένα εξάμηνο τη χώρα μας και να κατανοήσουν την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη.
Το πρόγραμμα Erasmus παρέχει υποστήριξη σε:
■Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που επιθυμούν να υλοποιήσουν κοινά προγράμματα μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου (Δράση 1) ή να διαμορφώσουν συμπράξεις συνεργασίας με αντίστοιχα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης από ευρωπαϊκές και συγκεκριμένες τρίτες χώρες (Δράση 2)
■Φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκό προσωπικό που επιθυμούν να διανύσουν περίοδο σπουδών / έρευνας / διδασκαλίας στο πλαίσιο των ανωτέρω αναφερόμενων κοινών προγραμμάτων ή συμπράξεων συνεργασίας (Δράση 1 και Δράση 2)
■Οποιοδήποτε οργανισμό που δραστηριοποιείται στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και επιθυμεί να αναπτύξει σχέδια που στοχεύουν στην βελτίωση της ελκυστικότητας, του προφίλ, της προβολής και της εικόνας της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο (Δράση 3).
Η δεύτερη φάση του προγράμματος (Erasmus Mundus II, 2009 - 2013) υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 16 Δεκεμβρίου 2008 (απόφαση αριθ. 1298/2008/ΕΚ) και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009.