Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Παράκτιοι ψαράδες θα υπογράψουν Μανιφέστο για την προστασία των θαλασσών


Οι θάλασσες της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης κάποτε ήταν από τις πιο πλούσιες στον κόσμο και τώρα ερημώνουν.
Κύρια αιτία της καταστροφής αποτελεί το γεγονός ότι οι σημερινές πολιτικές της ΕΕ επιτρέπουν, μέσω καταστρατηγήσεων και παραθύρων εξαιρέσεων, την ανεξέλεγκτη αλιεία που ασκείται από τα μεμονωμένα συμφέροντα των πιο ισχυρών, δηλαδή των μεγάλων αλιευτικών σκαφών, όπως καταγγέλουν παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλουν Έλληνες παράκτιοι ψαράδες, μηχανότρατες ξυρίζουν το βυθό των ελληνικών θαλασσών -μέχρι και το Μάιο- από κάθε μορφή ζωής, σπαταλώντας και πετώντας παράλληλα ως άχρηστα περισσότερους από 15 χιλιάδες τόνους εμπορεύσιμων ψαριών, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύουν παράνομα ψάρια σε μικρό μέγεθος (γόνο) στην αγορά.
Αντιδρώντας  στην πορεία καταστροφής των θαλασσών, παράκτιοι ψαράδες από διάφορες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη βοήθεια της Greenpeace, θα συναντηθούν στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν και να υπογράψουν ένα κοινό Μανιφέστο για την προστασία των θαλασσών.
Το Μανιφέστο αυτό στη συνέχεια θα το παραδώσουν στην αρμόδια Επίτροπο Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη, στους υπουργούς Αλιείας και στους ευρωβουλευτές.