Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα η κηδεία του Αγωνιστή της Δημοκρατίας και του Τύπου Γεράσιμου Γ. Καραβία


Σήμερα το απόγευμα θα γίνει στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας η κηδεία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Τύπου Ελλάδας από την ίδρυσή της από το 1984 έως σήμερα.
Ο Γεράσιμος Γ. Καραβίας επίσης, από το 1974 έως σήμερα, υπήρξε και Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (ΕΣΑΤ), της αρχαιότερης δημοσιογραφικής Ένωσης που από το 1935, έτος της ιδρύσεώς της, αποτέλεσε τον πόλο έλξης προοδευτικών δυνάμεων του Τύπου.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τύπου Ελλάδας, ο Γεράσιμος Γ. Καραβίας ‹‹Υπηρέτησε αδιάκοπα και ασυμβίβαστα τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Ελευθεροτυπίας, υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία, ιδίως την περίοδο της δικτατορίας όταν με έγκληση του ίδιου του δικτάτορα συνταγματάρχη Γ. Παπαδόπουλου -με την ιδιότητά του- τότε ως «υπουργού» Προεδρίας, η ΕΣΑΤ σύρθηκε στα δικαστήρια και εκδόθηκε διατεταγμένη απόφαση διάλυσής της, με το αιτιολογικό ότι «είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».
Από τη μεταπολίτευση, όταν η ΕΣΑΤ με βάση το νόμο 89/75 επανήλθε στη νομιμότητα, ο Γεράσιμος Γ. Καραβίας συνέχισε την πλούσια συνδικαλιστική του δράση, διακηρύσσοντας την «αρχή», ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να χρειάζονται εξετάσεις για να γραφτούν σε Ένωση Συντακτών προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποκτούν πλήρη ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα, αλλά όλα τους τα δικαιώματα  να απορρέουν αποκλειστικά από την εργασία τους, όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους.
Ως συνδικαλιστής αγωνίστηκε ενάντια στη διαπλοκή, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της ελληνικής Κοινωνίας και  το Δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης, βρισκόμενος πάντοτε στο πλευρό των διωκόμενων δημοσιογράφων.
Ο Γεράσιμος Γ. Καραβίας εργάστηκε σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, στην ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ), καθώς και σε περιοδικά…››.