Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Δημοτικές αρχές βγαίνουν για κυνήγι εσόδων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Μετά και τις νέες περικοπές πόρων που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), δημοτικές αρχές της Εύβοιας προσανατολίζονται πλέον να αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των λεγόμενων οίκοθεν εσόδων, δηλαδή των κονδυλίων εκείνων που εισπράττουν απευθείας οι δήμοι από δημότες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειές τους θα επικεντρωθούν κυρίως στην είσπραξη των οφειλών Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ).

Ορισμένοι δήμοι για να ενισχύσουν τα οίκοθεν έσοδά τους, κατά προτεραιότητα, μελετούν να προωθήσουν μέτρα όπως είναι η προώθηση της διαδικασίας είσπραξης Τελών Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μη Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, τα οποία οι δήμοι αυτοί δεν είχαν επιδιώξει να εισπράξουν.
Περαιτέρω, έπειτα από ελέγχους που έχουν γίνει σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου, δημοτικές αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην απαίτηση-τακτοποίηση παρελθόντων οφειλών για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από αρκετούς ιδιοκτήτες τους.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός από δήμους για επικαιροποίηση των ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών μέτρων των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και γενικότερα των αυθαίρετων χώρων κτισμάτων, που έχουν τακτοποιήσει ή τακτοποιούν οι ιδιοκτήτες τους βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων.
Άνθρωποι των δήμων, παρότι αναγνωρίζουν τη δυσκολία των καιρών, προσανατολίζονται να είναι αυστηροί με όσους δεν είναι συνεπείς στην εξόφληση των οφειλών τους, με το επιχείρημα ότι τόσο οι δημότες όσο και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των νέων ευνοϊκών διατάξεων για αποπληρωμή των χρεών τους.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι βάσει αυτών των διατάξεων πολλοί, ήδη, έχουν προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση αποπληρωμής, ενώ αναμένεται στο μέλλον να περάσουν από τα ταμεία ακόμη περισσότεροι.
Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει το βάρος να δίνεται στην ενίσχυση των λεγόμενων οίκοθεν εσόδων από τους φτωχούς δημότες, αλλά να δίνεται στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών εκείνων που θα φέρουν χρήματα στα ταμεία των δήμων.
Όσο και να προσπαθούν οι δήμοι με τα οίκοθεν έσοδα, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι η υλοποίηση έργων και προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ (ή άλλων πόρων) δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οι δημοτικές αρχές, εφόσον αδιαφορήσουν στις προειδοποιήσεις μας, θα αναγκαστούν προκειμένου να ισοσκελίσουν τα έσοδα-εξοδά τους να αυξήσουν δραστικά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), μετατρέποντάς το σε τοπικό χαράτσι που θα οδηγήσει σε απόγνωση τους συμπατριώτες μας.