Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να συμπεριληφθούν τα σχολεία στη ρύθμιση για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου


Μετά τη ψήφιση της τροπολογίας για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκε από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα.
Η αύξηση αυτή δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα, στο θέμα της προμήθειας πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων, δεδομένης και της κατά 50% μείωσης της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων.

Ήδη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει αναδείξει το θέμα σε συναντήσεις του προεδρείου της τόσο με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, όσο και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.
Παράλληλα, άλλα όργανα της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι Περιφερειακές Ενώσεις αλλά και διάφοροι μεμονωμένοι αιρετοί (δήμαρχοι) με επιστολές και διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς τονίζουν ότι η αναγκαιότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που επικαλείται η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να αφορά του δήμους και θέτουν μετά επιτάσεως το αίτημα για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.