Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορική επέτειος ευκαιρία υπενθύμισης των φλογερών παλμών


Η 28η Οκτωβρίου 1940 προβάλλει στο παγκόσμιο στερέωμα ως λαμπρότατος ήλιος που φωτίζει το σωστό δρόμο για όλους τους λαούς της εκπλήρωσης του εθνικού τους χρέους.
Ειδικότερα, για εμάς τους Έλληνες, η ιστορική αυτή επέτειος αποτελεί ευκαιρία υπενθύμισης των φλογερών παλμών των αρχαίων νικηφόρων ελληνικών παιάνων και των Θουρίων του Ρήγα, καθώς το σφοδρό και σαρωτικό “ΑΕΡΑ” των πολεμιστών της Πίνδου, δίνει την παμμέγιστη εθνική αίγλη στο συντελούμενο ελληνικό θαύμα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την αυγή εκείνης της ημέρας η φασιστική Ιταλία επιχείρησε την κατάκτηση και υποδούλωση της χώρας μας. Όμως, ο λαός μας σύσσωμος, άφοβος και περήφανος, αγωνίστηκε ηρωικά και ταπείνωσε για αρκετούς μήνες τους εισβολείς στα εδάφη της Ηπείρου και της Αλβανίας, που υποχρεώθηκαν το 1941 να επιζητήσουν τη βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας.
Το ελληνικό έπος του 1940-41, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τους Έλληνες. Στην έννοια, στην διεξαγωγή και στις συνέπειές του, υπήρξε η καθολική αντίσταση ενός ολόκληρου κόσμου, του κόσμου του Πνεύματος και των Αληθινών Αξιών της Ζωής, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Αξιοπρέπειας.
Το ηρωικό έπος του 1940-41, είναι άθλος και θρίαμβος υπέροχος του ελληνικού έθνους μας. Παράλληλα, είναι και κεφάλαιο παγκόσμιων επιταγών και διδαγμάτων. Αξίζει αιώνια λατρεία, τιμή και ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές που δημιούργησαν αυτό το έπος.