Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς νέους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Ζητήθηκε να ενισχυθούν από την ΕΕ

Οι ενισχύσεις των νέων αγροτών αποτέλεσαν ένα από τα κύρια θέματα της Συνόδου του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Συμβούλιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφερόμενος σχετικά με τη σύγκλιση των ενισχύσεων ανάμεσα στους γεωργούς, τόσο μεταξύ των κρατών, όσο και κυρίως μέσα στις διάφορες περιφέρειες ενός κράτους, όπου παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις, πρότεινε να υπάρχει ευελιξία και οι χώρες να αφεθούν οι ίδιες να ρυθμίσουν τον τρόπο, τα βήματα και τη χρονική διάρκεια για την επίτευξη του στόχου της σύγκλισης που θα τεθεί.
Ο Έλληνας υπουργός, γενικότερα, τόνισε ότι τόσο η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, συνειδητοποιούν τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της υπαίθρου, καθώς κατά μέσο όρο στην Ευρώπη μόνο το 6% των αγροτών είναι σήμερα κάτω των 35 ετών.
Επιπλέον, o υπουργός αναγνώρισε ότι χωρίς νέους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, δεν μπορεί να ενσωματωθεί  νέα γνώση και καινοτομία, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι και δεν μπορεί να γίνει αειφόρος διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και τέλος συνολικά δεν θα υπάρχει γεωργία.
Έτσι, πρέπει να υπάρξουν απαραίτητα ενισχύσεις για τους νέους αγρότες, πρότεινε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο υπουργών, η ενίσχυση των νέων αγροτών -και ειδικότερα εάν θα γίνεται από τον Πυλώνα 1 της ΚΑΠ (Ενιαία Ενίσχυση) ή τον Πυλώνα 2 (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) ή ακόμα και από τους δύο Πυλώνες- θα αποφασιστεί στο επόμενο Συμβούλιο.
Τέλος, στο Συμβούλιο υπουργών συζητήθηκε και το θέμα της αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών και των ενώσεων τους ως σημαντικού κρίκου στην αλυσίδα της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας, από τη σπορά μέχρι τον καταναλωτή, καθώς και της διασφάλισης του δικαιούμενου κέρδους από την προστιθέμενη αξία των τροφίμων, που συνήθως καρπώνεται η μεταποιητική βιομηχανία και οι αλυσίδες εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.