Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Πρόσκληση για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης στους Δήμους

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

H Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) καλεί, με ανοικτή πρόσκληση, τους Δήμους σε συνεργασία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων εθνικής ή τοπικής εμβέλειας.
Η Πρόσκληση αυτή αποτελεί Πρόσκληση και στους ευβοιώτικους ΟΤΑ να συμμετάσχουν όλοι, έστω στη δεύτερη φάση ένταξης των Δήμων σ’ αυτό το Πρόγραμμα, με στόχο να υπάρξει και για εμάς, την Εύβοια και την Τοπική Κοινωνία, ένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα στα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου που όλοι μας βιώνουμε.
Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του Προγράμματος, ανταποκρινόμενοι στην Πρόσκληση, εκατόν είκοσι εννέα (129) Δήμοι της χώρας.
Οι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π. ΕΚΔιΒιΜ) προέρχονται κατά το υψηλότερο ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, για την υλοποίηση του Προγράμματος συνέπραξαν η Κ.Ε.Δ.Ε., η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.), το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.).
Η δεύτερη φάση για την ένταξη Δήμων θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου.
Ελπίζεται ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης της Εύβοιας θα θελήσουν όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, να ενταχθούν στο σχετικό Πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί δράσεις που έχουν σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, καθώς ειδικότερα χρηματοδοτεί δράσεις για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και παράλληλα με το εκπαιδευτικό σύστημα, τη σύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τη δια βίου μάθηση και την έρευνα.
Επισημαίνουμε ότι αρμόδια για τη διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΚΔιΒιΜ (ΕΥΔ ΕΚΔιΒιΜ).
Πληροφορίες για την Πρόσκληση στην ιστοσελίδα:
http://www.gsae.edu.gr/index.php/kdvmart