Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καθυστερεί η αξιοποίηση των ΑΠΕ σε σχολικά και άλλα κτίρια


Μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί 86 προτάσεις δήμων της χώρας για αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε σχολικά και άλλα κτίρια, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), εκ των οποίων έχουν εκδοθεί 35 προτάσεις ένταξης, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Όμως, οι αξιολογήσεις αυτές και συνακόλουθα οι εκδόσεις προτάσεων ένταξης για αξιοποίηση των ΑΠΕ καλύπτουν μικρό μέρος των προτάσεων των δήμων, καθώς βάσει των στοιχείων της ΚΕΔΕ από τους δήμους έχουν υποβληθεί 320 προτάσεις, ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ.
Αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή, ήδη, η ΚΕΔΕ ζήτησε την επιτάχυνση της αξιολόγησης των προτάσεων, που έχουν υποβληθεί από τους δήμους, ώστε να μπορέσουν άμεσα οι δήμοι να δρομολογήσουν, βάσει των νέων εκδόσεων προτάσεων ένταξης, τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.
Ταυτόχρονα η ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης που σήμερα ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορέσει να καλυφθεί το σύνολο των προτάσεων.