Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η αναγραφή της προέλευσης οίνων στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων καθίσταται υποχρεωτική


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Μ.Τ. και Π.Ε.) μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, επέτυχε να συμπεριλάβει διατάξεις για την κατανάλωση οίνων σε καράφα στα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κλπ), που θα προστατεύουν τον καταναλωτή.
Την καθιέρωση των διατάξεων αυτών ζητούσε επιμόνως τουλάχιστον από το 2009 η ΚΕΟΣΟΕ, η κορυφαία οργάνωση των ελληνικών συνεταιρισμών οίνου.

Ειδικότερα, στο σχέδιο των Κανόνων Διακίνησης/Εμπορίας προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), συμπεριλήφθηκαν διατάξεις βάσει των οποίων καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης οίνων στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων, των ταβερνών και των άλλων καταστημάτων εστίασης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο προαναφερόμενων υπουργείων, οι διατάξεις αυτές αποτελούν ένα ακόμα βήμα για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της νοθείας στον τομέα, καθώς αφενός δημιουργείται ένα σημείο αφετηρία στην τελική κατανάλωση, για την έναρξη διαδικασιών ιχνηλασιμότητας και εν τέλει την αντιμετώπιση θεμάτων νοθείας, ελληνοποιήσεων κλπ., και αφετέρου προστατεύονται αποτελεσματικότερα οι καταναλωτές που θα γνωρίζουν στο εξής την προέλευση του οίνου που καταναλώνουν.