Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Οι συζητήσεις για την Αλιεία στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ


Το νέο Πρόγραμμα Αλιείας και Ιχθυοκαλλιεργειών και ειδικά τα ποσοστά χρηματοδότησης των επιμέρους δράσεών του, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. 
Ειδικότερα, το Συμβούλιο συζήτησε τη δυνατότητα υποστήριξης νέων αλιέων, που θέλουν να εισέλθουν σε αυτό το επάγγελμα, καθώς και τη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν τον αλιευτικό κλάδο.
Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Συμβούλιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθ. Τσαυτάρης, επισήμανε ότι «αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί η Γεωργία και η Αλιεία θα υποστηριχθούν με σημαντικά κονδύλια και μετά το 2013  και όλοι πρέπει να βοηθήσουν, προκειμένου με τη σωστή τους αξιοποίηση να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πυλώνα ανάπτυξης του τόπου» και πρότεινε να υπάρξει ειδική υποστήριξη στους νέους αλιείς.
Προηγουμένως, ο Έλληνας υπουργός για τα θέματα αυτά, ζήτησε και είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου υπουργών (Κυπριακή αντιπροσωπεία), αλλά και τριμερή συνάντηση, με την Προεδρία και την Επίτροπο Αλιείας της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη.
Στις συναντήσεις έθεσε κυρίως το θέμα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού αλιευτικού στόλου (χωρίς αύξηση της ισχύος του) και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων (βάσει του Σχεδίου Διαχείρισης, που προκύπτει στο πλαίσιο εφαρμογής του Μεσογειακού Κανονισμού).