Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών δημιουργεί ελπίδες


Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, να δώσουν εντολή στους υπουργούς Οικονομικών να υιοθετήσουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013 όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, που θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ το επόμενο έτος, θα αναλάβει την εποπτεία έξι χιλιάδων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης σε συνεργασία και με τις εθνικές εποπτικές αρχές.
Μόλις ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός τεθεί σε ισχύ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που έχει στη διάθεσή του 500 δις ευρώ, θα μπορεί να προχωρά σε απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών χωρών της ευρωζώνης χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών.
Εάν η επανακεφαλαιοποίηση θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι, θα καθοριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στην περίπτωση που επιλεγεί η αναδρομική ισχύς, ο ESM θα αναλάβει το δάνειο των 50 δις που πήρε η Ελλάδα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και το ελληνικό χρέος αναμένεται αυτομάτως να υποχωρήσει μέχρι και 25 ποσοστιαίες μονάδες !