Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Νέο πρόγραμμα Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων


Από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα δέχεται αιτήσεις όλων των φορέων κύριας ασφάλισης, για ένταξη στο νέο πρόγραμμα Κατ΄ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα στοχεύει στην κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλίζεται η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον για να αποφεύγεται η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
Αφορά συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, με ένα ολοκληρωμένο εύρος παροχής υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν: ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, οικιακή βοήθεια, καθώς και διευκόλυνση για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.
Αιτήσεις θα δέχονται όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ, ενώ αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθούν και άλλα σημεία για την υποβολή των αιτήσεων (π.χ ανταποκριτές του ΟΓΑ, ΚΕΠ κλπ).
Για την υλοποίηση του προγράμματος θα διατεθούν εθνικοί πόροι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη χρηματοδότησης του πρώτου τριμήνου του 2013 με 15 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το υπάρχον προσωπικό του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και εξυπηρετώντας περισσότερους από 70 χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμΕΑ.
Για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, θα εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι μέσω του ΕΣΠΑ.