Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Προς νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους


Από το νέο χρόνο οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν δεύτερο πακέτο πρώην κρατικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπει ο  Καλλικράτης.
Oι Δημοτικές Αρχές και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας στους δήμους πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται και από τους αντίστοιχους πόρους, άλλως αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα είναι παράνομη.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ μεταξύ άλλων επικαλούνται την υπ’ αριθμόν 2599/2011 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που δικαίωσε το δήμο Ηρακλείου Κρήτης, που προσέφυγε από το 2008 κατά των (πρώην) υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ζητώντας την ακύρωση Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης με την οποία μεταβιβάζονταν αρμοδιότητες στο δήμο χωρίς πόρους.
Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή του κ. Κουράκη δεν δέχτηκε να αναλάβει αρμοδιότητα που αφορούσε τη συντήρηση των οδών που διέρχονται από τα όρια του δήμου Ηρακλείου, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων των νέων και παλαιών εθνικών οδών, χωρίς να μεταβιβάζονται και οι αντίστοιχοι πόροι που σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχονταν στα 500.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της προαναφερόμενης Απόφασης του ΣτΕ, βάσει και σχετικών διατάξεων του Συντάγματος : << συνάγεται ότι για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του κράτους προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτείται συγχρόνως με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών. Σε περίπτωση δε μη εκπλήρωσης της εν λόγω προϋποθέσεως η κατ’ εξουσιοδότηση νόμου εκδιδόμενη κανονιστική διοικητική πράξη περί μεταφοράς συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από το κράτος στους ΟΤΑ είναι μη νόμιμη >>.