Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τα σημερινά όρια μισθών θα διατηρηθούν μέχρι τα τέλη του 2014


Ως τον Απρίλιο του 2013 θα εφαρμοστεί δια νόμου ο καθορισμός των κατώτατων αμοιβών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ενώ από τη ΓΣΕΕ τίθεται συνταγματικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, οι κοινωνικοί εταίροι, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος, θα έχουν αποκλειστικά και μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο ζήτημα του ύψους του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του νόμου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω, προσθέτοντας ότι τα σημερινά όρια θα διατηρηθούν μέχρι τα τέλη του 2014.
Σχετικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, επίσης, ότι ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού -συμβαδίζοντας με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα- θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η παρέμβαση αυτή στα μισθολογικά δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, εγείρει συνταγματικό ζήτημα καθώς επί της ουσίας καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Επισημαίνεται ότι από τη ΓΣΕΕ έχει τεθεί, επίσης, συνταγματικό ζήτημα για το θέμα της περαιτέρω ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία έγιναν οι περικοπές στον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ τον περασμένο Φεβρουάριο.