Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόβλημα το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για πολλούς δήμους, συμπεριλαμβανομένων και των δήμων της Εύβοιας, εξαιτίας και της μεγάλης τους οικονομικής δυσπραγίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δημοτικές αρχές των δήμων της περιοχής μας προβλέπουν ιδιαίτερα χαμηλά κονδύλια, ελάχιστων εκατοντάδων ευρώ, για ετήσια κάλυψη των αναγκών θέρμανσης ενός εκάστου σχολείου.

Τα ποσά αυτά είναι ανεπαρκή και απαιτείται να βρεθούν επειγόντως λύσεις, εάν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε το χειμώνα θύματα μικρά παιδιά από το κρύο.
Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων διαμαρτύρονται, καθώς ενημερώνονται για τα λιγοστά χρήματα που πρόκειται να τους διατεθούν για τη θέρμανση των σχολείων.
Στο πλευρό των διευθυντών συμπαρατάσσονται και πολλοί γονείς μαθητών.
Το θέμα απασχολεί, ήδη, αρκετές δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα και ειδικότερα η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, κάτι που θα επιβαρύνει τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
Από την πλευρά αρκετών αυτοδιοικητικών από πολλές περιοχές της χώρας έχουν υποβληθεί προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο για εξαίρεση σχολείων, αλλά  και παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ, από την εξίσωση.
Ειδικότερα, ζητείται η επιπλέον δαπάνη που προκύπτει από την εξίσωση να επιστρέφεται με κάποιο τρόπο πίσω στους δήμους.
Είναι χρήσιμο και από την Εύβοια να υπάρξουν ανάλογες προτάσεις, τώρα, που λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο.