Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Το πρόβλημα της παγκόσμιας λειψυδρίας

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Περισσότεροι από 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη λειψυδρία, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις επιστημόνων για αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες.
Μέσα στα επόμενα 13 χρόνια το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε νερό.
Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υδατικών Αποθεμάτων της Κίνας, η μεγάλη ασιατική αυτή χώρα έχει πληγεί από την έντονη ξηρασία των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα 300 εκατομμύρια Κινέζοι να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, καθώς παράλληλα το 40% των ποταμών της χώρας έχουν νερό μολυσμένο και ακατάλληλο προς πόση.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω ελλείψεών τους σε υποδομές για πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό νερό.
Λόγω της μείωσης στη γεωργική παραγωγή, εξαιτίας της λειψυδρίας, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), το 2050 τα γεωργικά αγαθά που καταναλώνονται στον πλανήτη θα αξίζουν 15,6 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο, καθιστώντας οξύτερο το πρόβλημα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών σε τρόφιμα.
Είναι απαραίτητο, το συντομότερο δυνατόν, οι κυβερνήσεις να δουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν στη ρίζα του αποτελεσματικά.