Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται χτύπημα στο παραεμπόριο ;


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Το παραεμπόριο είναι ένα πρόβλημα που στερεί από το ελληνικό νόμιμο εμπόριο και το ελληνικό δημόσιο τεράστια έσοδα σε μια δύσκολη εποχή.
Στη βόρεια Εύβοια, αλλά και γενικότερα σ’ όλη τη χώρα, η μάστιγα του παραεμπορίου με τους μικροπωλητές, που τις περισσότερες φορές είναι και λαθρομετανάστες, κατακλύζει πόλεις και χωριά σε σημεία-περάσματα ή ακολουθεί το σύστημα << πόρτα-πόρτα >>, αποκομίζοντας τζίρο περίπου 25 δις ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και στερώντας από το δημόσιο περισσότερα από 6 δις ευρώ.

Το παραεμπόριο θέτει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα, ενώ δημιουργεί αποτελέσματα εξαπάτησης των καταναλωτών ως προς την ποιότητα και την τιμή των πωλούμενων προϊόντων.
Επίσης, αρκετές φορές το παραεμπόριο δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω επιβλαβών προϊόντων.
Μια βασική παράμετρος για το χτύπημα του παραεμπορίου είναι η ενεργοποίηση του εμπορικού κόσμου, που καλείται - πλέον - από παρατηρητής και καταγγέλων να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Οι εκπρόσωποι εμπορικών και επιχειρηματικών ενώσεων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να χτυπηθεί το παραεμπόριο, κάνοντας λόγο για άμεση εφαρμογή μιας διαρκούς << επιχείρησης-σκούπας >>.
Ήδη, υπάρχει υπόσχεση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα δημιουργηθεί άμεσα ένα Επιχειρησιακό Κέντρο (<< θάλαμος επιχειρήσεων >>) με αντικείμενο το συντονισμό των φορέων, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, τον προγραμματισμό και παρακολούθηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (από την είσοδο των παράνομων προϊόντων στη χώρα μέχρι και τη λιανική διάθεση).
Στο Επιχειρησιακό Κέντρο θα ενταχθούν όλοι οι φορείς όπως η Αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική), το ΣΔΟΕ, οι προϊστάμενες αρχές των τελωνείων, η Οικονομική Αστυνομία και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Επίσης, τίθεται σε λειτουργία Τηλεφωνικό Κέντρο Καταγγελιών για το Παραεμπόριο, ενώ θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο.
Εδώ και λίγες ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη και καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με τηλεοπτικά σποτ που προβάλλονται δωρεάν από τα κανάλια. Ελπίζεται ότι οι πολίτες θα κατανοήσουν ότι αγοράζοντας από το παραεμπόριο πληρώνουν ακριβά με τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία.
Το παραεμπόριο δεν αρχίζει στους πάγκους και στους δρόμους όπου πωλούνται τα λαθραία προϊόντα, αλλά αρχίζει στα τελωνεία όπου περνούν παρανόμως, μετά υπάρχουν οι αποθήκες λαθρεμπορίου και τέλος οι μικροπωλητές του.
Αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα, που έχει φουντώσει και εξαιτίας των παρεμβάσεων της Χρυσής Αυγής σε υπαίθριες αγορές κατά αλλοδαπών μικροπωλητών, όπως πριν λίγες  ημέρες στο παζάρι της Ιστιαίας, και πιο πρόσφατα στις λαϊκές αγορές της Ραφήνας και του Μεσολογγίου.
Για τις αυτόκλητες αυτές παρεμβάσεις υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, καθώς έχει καταγγελθεί ότι διώχτηκαν και απολύτως νόμιμοι μικροπωλητές, ενώ το έργο της δίωξης του παραεμπορίου σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου είναι έργο αποκλειστικά των αρμόδιων δημόσιων αρχών.
Έτσι, η λήψη μέτρων κατά του παραεμπορίου έχει καταστεί επιτακτική και για λόγους πολιτικούς και δημόσιας τάξης.