Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και μεγαλύτερη αυστηροποίηση κυρώσεων για το παραεμπόριο


Η αδυναμία του κράτους να επιβάλει το νόμο και την τάξη σχετικά με το παραεμπόριο και η καταστροφή της ανταγωνιστικότητας των νόμιμων επιχειρήσεων, εφόσον καλούνται να ανταγωνιστούν με άνισους όρους κόστους παραγωγής και διακίνησης προϊόντα μη ελεγμένης ποιότητας, οδηγούν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και στη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Σύμφωνα με κορυφαία αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, σύντομα θα υπάρξει εντατικοποίηση από τις υπηρεσίες και φορείς του ελέγχου εισαγωγής παράνομων προϊόντων στα λιμάνια και σε λοιπά σημεία εισαγωγής στα σύνορα της χώρας, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων των μεταφορικών μέσων εισαγωγής από τα τελωνεία, το Λιμενικό, κλπ.
Θα υπάρξει, επίσης, έλεγχος διαρκής από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων των αρμόδιων υπουργείων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι που αφορούν τη συσκευασία των προϊόντων, τα συνοδευτικά έγγραφα, τα τιμολόγια και τη δασμολογική κατάταξη των εισαγόμενων εμπορευμάτων.
Θα υπάρξει άρση των επικαλύψεων σε ότι αφορά την αρμοδιότητα και την ευθύνη άσκησης του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη του παραεμπορίου.
Εξάλλου, σχεδιάζεται η εφαρμογή εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης ευμενούς τιμολογιακής πολιτικής υπέρ των νόμιμων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με εφαρμογή μέτρων νομιμοποίησης των ασκούντων παραεμπόριο.
Ακόμη, σχεδιάζεται να υπάρξει υποχρεωτική συμμετοχή και συγκατάθεση των εκπροσώπων των επιμελητηρίων στις χορηγούμενες άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου και παζαριών από τις νομαρχιακές και δημοτικές αρχές.
Τέλος, θα μηχανογραφηθούν οι εκδιδόμενες άδειες υπαίθριου εμπορίου και εμπορίου στις λαϊκές αγορές και θα γίνει καταγραφή της δυναμικής τους.
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει στη δημοσιότητα τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1520, προκειμένου οι καταναλωτές, οι επαγγελματίες και άλλοι ενδιαφερόμενοι να προβαίνουν σε σχετικές με το παραεμπόριο καταγγελίες.