Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Υποσχέσεις για να αποφύγουν οι δήμοι τη χρεοκοπία

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σε πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών με συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατά τη διάρκεια συζήτησης του οικονομικού αδιεξόδου των δήμων, διατυπώθηκαν -για άλλη μια φορά- τέσσερις υποσχέσεις της κυβέρνησης για να αποφύγουν οι δήμοι της χώρας την κατάρρευση και τη χρεοκοπία.
Πιο συγκεκριμένα, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, υπήρξε επαναβεβαίωση ότι :
■Πρώτον, θα αποδοθούν στους δήμους 35 εκατ. ευρώ έναντι της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αποδίδονται εμπρόθεσμα, κάθε μήνα και μέχρι το τέλος του έτους και οι επόμενες δόσεις.
■Δεύτερον, θα προωθηθεί άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιμηκυνθεί κατά δέκα χρόνια η αποπληρωμή των δανείων των ΟΤΑ (δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων, θα δοθεί περίοδος χάριτος δύο χρόνων και θα μειωθεί κατά 0,5% το επιτόκιο αποπληρωμής.
■Τρίτον, η επιχορήγηση για μικρά αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις (ΣΑΤΑ) συνολικού ποσού 349 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου.
■Τέταρτον, θα αποδοθούν στους δήμους 800 εκατ. ευρώ για την κάλυψη παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, μετά την καταβολή από τους δανειστές του ελληνικού δημοσίου της δόσης των 31,5 δις ευρώ. Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι υπόλοιπες, νεότερες, ληξιπρόθεσμες οφειλές.