Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τα επιβαλλόμενα οικονομικά μέτρα μπορούν να μετριαστούν

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την Κυβέρνηση συγκλίνουν πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά, στις κόκκινες γραμμές που δεν είναι διατεθειμένοι να παραβιάσουν, καθώς κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται.
Το πακέτο είναι δύσκολο. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ανώτατη κυβερνητική πηγή, την ίδια ώρα που και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και ως εκ τούτου δικαιώνεται η ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα στοιχεία << αδειάζουν >> την Τρόικα για τα έσοδα, δίνοντας όπλα στην Κυβέρνηση για θετική αξιολόγηση από τους εταίρους, ενώ δικαιώνουν και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης που απαιτούν από την Κυβέρνηση να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ALPHA BANK, τα αποτελέσματα εκτέλεσης του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 στο 7μηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος 2012) δείχνουν ότι η Τρόικα έχει υποεκτιμήσει σημαντικά τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης το 2012.
Όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της, τα έσοδα αυτά αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5% έως το τέλος του 2012. Αν συμβεί αυτό τότε θα ανέλθουν στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Τρόικα εκτιμά ότι τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης δεν θα υπερβούν τα 86 δις ευρώ και θα είναι μειωμένα κατά 2,4% έναντι του 2011.
Σύμφωνα με το δελτίο της ALPHA BANK, το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης.
Η συνολική πτώση μέσα στο 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7%, ενώ η Τρόικα προέβλεπε μείωσή τους κατά 5,1%.
Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών σημειώνει ότι το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους ύψους 6 δις ευρώ και θα εισπραχθούν σημαντικά έσοδα από μέτρα που έχουν ληφθεί. Επίσης, το 2013 και το 2014 θα είναι έτη ωρίμανσης σημαντικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ληφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιβαλλόμενα μέτρα θα μπορούσαν να μετριαστούν και η Τρόικα δεν πρέπει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι συζητήσεις με την Τρόικα συνεχίζονται με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρχουν συγκλίσεις με την κυβερνητική γραμμή, όπως αυτή εκφράζεται από τους τρεις αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς οι εκπρόσωποι της Τρόικα δείχνουν πιο διαλλακτικοί.
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζει ως κομβικά σημεία για τη χώρα την 8η Οκτωβρίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup με κύριο θέμα την ελληνική οικονομία, καθώς και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ μία εβδομάδα μετά.