Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγουν πάλι τα τραπεζικά ταμεία για τη δανειοδότηση των αγροτών


Σύμφωνα με γνωστοποίηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αρχίζει πάλι η δανειοδότηση των αγροτών από τις τράπεζες.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, στο πρόγραμμα δανειοδότησης της νέας ΑΤΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ εντάσσονται πλέον και οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι με την τράπεζα να χορηγεί κτηνοτροφικά ή πτηνοτροφικά δάνεια για ζωοτροφές, αλλά και οι μεταποιητικές βιομηχανίες.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις γαίες, τα οικόπεδα και τα κτίσματα που είχαν μπει ως εγγύηση για αγροτικά δάνεια και από τα οποία το 20% είναι σήμερα μη εξυπηρετούμενα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
<< Υπήρχε υποθήκευση πολλαπλάσιας περιουσίας αλλά τώρα, μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις με τις τράπεζες, οι εγγυήσεις θα πάνε στο 120% και θα αποδεσμευτούν οι υπόλοιπες γαίες.
Από σήμερα, η ΑΤΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κάνει αυτό ακριβώς και έτσι με το που θα πάνε οι αγρότες να ζητήσουν νέα δάνεια, θα γίνεται αυτομάτως η απομείωση και ταυτόχρονα η απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων >>, είπε ο υπουργός.
<<Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε επαφή και με τους υπεύθυνους άλλων τραπεζών ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες >>, όπως επισήμανε ο υπουργός.