Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτασφάλιση στο ΙΚΑ για απολυμένους 55-64 ετών


Σε αυτασφάλιση δικαιούνται να προχωρήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ηλικίας 55-64 ετών, που έχουν απολυθεί μετά από τις 15 Ιουλίου του 2010 και παραμένουν άνεργοι, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, είτε πλήρη είτε μειωμένη.
Αυτό επισημαίνει διευκρινιστική εγκύκλιος της Διεύθυνσης Ασφαλίσεων του ΙΚΑ, ερμηνεύοντας το άρθρο 66 του νόμου 3996 (Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις).

Σύμφωνα με το νόμο, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου της προαναφερθείσας ηλικιακής ομάδας μπορούν να προχωρήσουν σε αυτασφάλιση, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Ο εργοδότης που τους απέλυσε υποχρεούται να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό :
■50% για ασφαλισμένους ηλικίας 55-60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση, τόσο του ορίου ηλικίας, όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και
■80% για ασφαλισμένους ηλικίας 60-64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση, τόσο του ορίου ηλικίας, όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.
Εξαίρεση στη ρύθμιση αποτελούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των άλλων φορέων ασφάλισης, καθώς και όσοι κατά το χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας συμπλήρωσαν αθροιστικά, τόσο το όριο ηλικίας, όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για να λάβουν, πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος.