Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Οι διαδικασίες για τον έλεγχο των οικονομικών των δήμων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Οι φάκελοι αρκετών δήμων έχουν ήδη εξεταστεί από τα ειδικά κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος, που έχουν αναλάβει τους ελέγχους, έχοντας είτε πάρει πράσινο φως για την επόμενη φάση (την ένταξη δηλαδή στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους), είτε τις οδηγίες των κλιμακίων για διορθώσεις στις υποβληθείσες αιτήσεις.
Επισημαίνουμε τι προβλέπει το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων :
Η τρόικα διαθέτει στο ελληνικό δημόσιο 6,5 δις ευρώ, επιπλέον του δανείου προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Από αυτά 1 δις θα διατεθεί για τα χρέη της αυτοδιοίκησης, τα οποία θα διατεθούν ως εξής : Οι ΟΤΑ συγκεντρώνουν και αποστέλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και αυτές αφού περάσουν από έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σε δόσεις και με σειρά παλαιότητας κατευθείαν από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για κάθε δήμο θα ισοφαριστούν με τα λεγόμενα παρακρατηθέντα που έχει λαμβάνειν η αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία.
Όπου υπάρχει υπόλοιπο αυτό θα κρατείται από τις μηνιαίες δόσεις των ΚΑΠ άτοκα και σε ποσό που δεν θα ξεπερνά το 5% ανά δόση, για όσο διάστημα χρειαστεί.
Η περαιτέρω πρόβλεψη συνεχίζει να ευνοεί την αυτοδιοίκηση, αφού τα χρήματα που θα επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών από την αποπληρωμή της ρύθμισης, θα τοποθετηθούν σε ένα κοινό για τους δήμους ταμείο, από το οποίο θα δίνονται χρηματοδοτήσεις για έργα και ανάπτυξη στους ΟΤΑ.