Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Μπλουζάκι θα φορτίζει γκάτζετ !


Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (ΗΠΑ) κατέστησαν ένα κοινό βαμβακερό μπλουζάκι ικανό να φορτίζει μικροσυσκευές ή ακόμα και ταμπλέτες, μέσω μιας ενσωματωμένης, εύκαμπτης συσκευής συσσώρευσης ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές μούλιασαν το βαμβακερό μπλουζάκι σε ένα φθοριούχο διάλυμα και στη συνέχεια το στέγνωσαν και το έψησαν σε υψηλή θερμοκρασία, αφαιρώντας όμως το οξυγόνο για να μην καεί.
Οι ειδικοί με τη βοήθεια υπέρυθρης φασματοσκοπίας παρατήρησαν ότι η κυτταρίνη των ινών του υφάσματος είχε μετατραπεί σε ίνες ενεργού άνθρακα, που μπορούσαν να διπλωθούν χωρίς να σπάνε. Έτσι οι ίνες άνθρακα συμπεριφέρονταν σαν πυκνωτές, αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια.
Οι επιστήμονες κατάφεραν, χάρη σε μια ειδική επικάλυψή τους με ένα νανοϋλικό οξειδίου του μαγνησίου να μετατρέψουν το υβρίδιο του υφάσματος σε υπερ-πυκνωτή υψηλής απόδοσης.
<< Μια μέρα το βαμβακερό μας μπλουζάκι θα μπορεί να φιλοξενεί διάφορες λειτουργίες, όπως να φορτίζει το κινητό μας >>, σχολίασε ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.