Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της μη επάρκειας του νερού

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Εύβοιας, το φαινόμενο της λειψυδρίας, σε συνδυασμό με τη σπατάλη νερού άρδευσης, εμφανίζεται σε έξαρση, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο.
Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι καταστροφές των δασικών εκτάσεων, η ερημοποίηση, η ανέλεγκτη άντληση νερού και γενικότερα η μη αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της χώρας, αποτελούν τη βασική αιτία της μη επάρκειας των ποσοτήτων του νερού ακόμη και για την ύδρευση των κατοίκων. Η ίδια κατάσταση, αν όχι χειρότερη, υπάρχει με το νερό άρδευσης, που εμφανώς έχει καταστεί είδος εν ανεπαρκεία.
Απαραίτητες λύσεις, όπως είναι η κατασκευή υδατοδεξαμενών και πρώτα-πρώτα ομβρίων υδάτων, η δημιουργία απαραίτητων αρδευτικών καναλιών, το ορθό πότισμα των καλλιεργειών, η εγκατάλειψη ή έστω ο περιορισμός καλλιεργειών που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού π.χ βαμβάκι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πολύ νερό, η προστασία του πόσιμου νερού στο σύνολό του από τη ρύπανση, τη σπατάλη νερού, τις σπασμένες σωλήνες, τις χαλασμένες ή ξεχασμένες ανοικτές βρύσες, κλπ είναι χρήσιμο να δοθούν το συντομότερο.
Είναι, επιπλέον, απαράδεκτο πολλές δεξαμενές υδρεύσεως να είναι ακατάλληλες και ανεπαρκείς. Άλλωστε, κάποιες από αυτές είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Έτσι, το νερό αντί να συλλέγεται, πετιέται.
Οι κρατικοί φορείς διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της χώρας, προπάντων οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι και περιφέρειες), είναι απαραίτητο να δουν το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα.
Το νερό είναι ένα φυσικό προϊόν στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και το λαό μας.