Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η Υπεραγία Θεοτόκος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζουμε σ’ όλη τη χώρα τη γιορτή της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Παναγία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προσφιλής στις τάξεις των θρησκευόμενων Χριστιανών. Η Εκκλησία θεωρεί την Παναγία, μητέρα του Ιησού, ισχυρότατη μεσίτρια κοντά στο Θεό υπέρ των ανθρώπων και έχει καθιερώσει πολλές γιορτές προς τιμήν της.

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι εορτάζουμε με λαμπρότητα όλες τις λεγόμενες Θεομητορικές γιορτές και ιδιαίτερα την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στη χώρα μας υπάρχουν περίλαμπροι ναοί της Παναγίας, γνωστότεροι των οποίων είναι : Η Παναγία η Περιβλέπτου στην Εύβοια, η Ξενιάς στη Μαγνησία, η Μεγαλόχαρη Παναγία της Τήνου, η Παναγία Σουμελά του Βερμίου, η Παναγία η Εκατοπυλιανή της Πάρου, η Ακρωτηριανή-Τοπλού στο Λασίθι, η Καλυβιανή στο Ηράκλειο, η Κυρία των Αγγέλων στα Χανιά, η Κλεισούρα στην Καστοριά, η Σπηλιανή στη Νίσυρο, η Χρυσοσκαλίτισσα στα Χανιά και η Φανερωμένη στην Κορινθία και στη Σαλαμίνα.
Η Παναγία είναι ιδιαίτερα αγαπητή, έτσι που σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλοί οικισμοί που φέρουν το όνομά της. Στην Εύβοια με την ονομασία Παναγία υπάρχουν τρεις οικισμοί : α) ημιορεινός οικισμός στο ανατολικό τμήμα του νησιού στις νότιες πλαγιές του όρους Δίρφυς, β) οικισμός στα Στείρα και γ) οικισμός που βρίσκεται κοντά στο Μαρμάρι.
Σύντομες πληροφορίες για τη μορφή και τη ζωή της Παναγίας δίνουν οι Ευαγγελικές Αφηγήσεις (κυρίως του Ματθαίου και του Λουκά), μερικά απόκρυφα βιβλία της Καινής Διαθήκης (π.χ. το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου) και έργα των Πατέρων της Εκκλησίας.
Οι σημαντικότερες Θεομητορικές γιορτές που έχει καθιερώσει η Εκκλησία είναι οι εξής : Η Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου, η Αγία Σκέπη στις 28 Οκτωβρίου, τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου, η Σύναξη της Θεοτόκου στις 26 Δεκεμβρίου, η Υπαπαντή στις 2 Φεβρουαρίου, ο Ευαγγελισμός στις 25 Μαρτίου και η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.