Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ξεκαθάρισμα των 71.000 ακινήτων του Δημοσίου



Μεγάλο θέμα είναι το ξεκαθάρισμα των κρατικών ακινήτων.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει στην κατοχή του περίπου 71.000 ακίνητα. Από αυτά μόνο το 40% είναι καθαρό από νομικά και τεχνικά προβλήματα. Το 30% είναι απολύτως εγκλωβισμένο σε εμπόδια και το υπόλοιπο 30% έχει προβλήματα που μπορούν να λυθούν.
Το ΤΑΙΠΕΔ στο άμεσο μέλλον θα επιχειρήσει να λύσει προβλήματα έχοντας την αρμοδιότητα για αλλαγές στη χρήση γης.
Από τα ακίνητα του Δημοσίου ευκολότερα θα αξιοποιηθούν το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, η περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και επίσης 28 ακίνητα, τα οποία θα αξιοποιηθούν με το θεσμό της πώλησης και επαναμίσθωσης.
Δύσκολη θεωρείται η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, δεδομένου ότι η διαδικασία της αξιοποίησης είναι μεγάλη – σήμερα, εκτιμάται στα 11 χρόνια από την ανάθεση στον υποψήφιο επενδυτή-. Ωστόσο, η αξιοποίηση της έκτασης αυτής (στο Ελληνικό) θα αυξήσει το ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά 0,3%.
Για το ξεπέρασμα των διοικητικών, νομικών και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων, οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κυβερνητικών κομμάτων αποφάσισαν να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα καταργεί τα εμπόδια αυτά.