Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Από το 2013 ευκολότερες οι διαδικασίες έκδοσης βίζας


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει τόσο σε άμεσα μέτρα διευκόλυνσης εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου όσο και σε βελτιώσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων (VISAS) που έχει δρομολογηθεί για το 2013.
Στις προθέσεις της Επιτροπής είναι μια πιο ελαστική προσέγγιση στη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων, όπως η τυποποίηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, ενώ πρόκειται να προωθηθεί και ο εξορθολογισμός και η συντόμευση των διαδικασιών, αλλά και να διερευνηθούν τρόποι τόνωσης και διευκόλυνσης της αύξησης του δικτύου των προξενείων αλλά και της παρουσίας τους, καθώς τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα στη βίζα Σένγκεν και στερούνται εκατομμύρια τουρίστες από τρίτες χώρες.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα στερείται τον χρόνο εξαιτίας της βίζας Σένγκεν περί τα 3 έως 5 εκατομμύρια τουρίστες.
Η χαλάρωση των όρων της βίζας Σένγκεν είναι ένα θέμα που διαχωρίζει τις θέσεις Βορρά και Νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι μεσογειακές χώρες δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών και από τρίτες χώρες και ελπίζουν να αυξήσουν περαιτέρω τον κύριο όγκο των πελατών τους μέσω καθιέρωσης ευκολότερων διαδικασιών έκδοσης βίζας.