Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η συσκευή eCall στα νέα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλα τα καινούργια οχήματα στην Ευρώπη από το 2015 πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξοπλισμένα με την ειδική συσκευή eCall.
Η συσκευή αυτή κάνει αυτόματα κλήσεις έκτακτης ανάγκης στις αρμόδιες υπηρεσίες σε περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Η υπηρεσία αυτή αποσκοπεί στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων μέσω της έγκαιρης άφιξης και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας στους οδηγούς που εμπλέκονται σε ατύχημα οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο σύστημα, σε περίπτωση που ένα όχημα εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, η συσκευή eCall θα καλεί αυτομάτως τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και θα κοινοποιεί στο πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα. Συγκεκριμένα, θα δημιουργείται φωνητική σύνδεση, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με το πλησιέστερο κέντρο κλήσεων και θα μεταβιβάζεται αίτημα για βοήθεια.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συσκευή eCall μπορεί να σώσει πάνω από 2.500 ζωές ετησίως, μειώνοντας τη σοβαρότητα των τραυματισμών κατά 10%-15%.
Την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέλαβε να προωθήσει, όπως προβλέπεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.