Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Το πρόβλημα των τροχαίων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, πέρυσι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, ενώ τουλάχιστον 16.500 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 1.675 σοβαρά.
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 19 έως 39 ετών, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα οδικά τροχαία ατυχήματα είναι η 9η αιτία θανάτου του πληθυσμού.

Τρεις είναι οι παράγοντες που ευθύνονται στην πρόκληση ενός τροχαίου ατυχήματος : Ο παράγοντας όχημα (αυτοκίνητο, δίκυκλο, κλπ), ο παράγοντας περιβάλλον (ολισθηρότητα δρόμου, κακή ποιότητα οδοστρώματος, έλλειψη κατάλληλου φωτισμού κλπ) και ο παράγοντας άνθρωπος (οδήγηση σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών, φαρμακευτικών και άλλων ουσιών, έλλειψη προσοχής, κλπ).
Δυστυχώς ο παράγοντας άνθρωπος παίζει στη χώρα μας σημαντικό ρόλο στην πρόκληση των τροχαίων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2011, πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Είναι φανερό ότι πολλοί στη χώρα μας δε γνωρίζουν ποια είναι η υπέρβαση του (νόμιμου) ορίου κατανάλωσης αλκοόλ, βάσει του οποίου ο οδηγός βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος (υπέρβαση ορίου όταν το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα).
Η οδήγηση καθίσταται επικίνδυνη όταν ο οδηγός καταναλώνει περισσότερο από ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα (500 ml) , 200 ml κρασί ή 55 ml ουίσκι ή βότκα.
Πέραν τούτων επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό οικονομικό κόστος των τροχαίων στη χώρα μας φτάνει στο 2% του ΑΕΠ.